Drömmen om ett eget företag

Jag antar att jag inte är ensam om mina drömmar om att starta eget.
Många drömmer och planerar, men det hela kommer inte så mycket längre. Nu har jag faktiskt kommit en bit på vägen, och har ett registrerat aktiebolag, med ett organisationsnummer.
Jag har också börjat min verksamhet, och det går över förväntan. Det kan förstås bero på att jag hade en kundkrets redan innan, som jag byggt upp under åren som anställd.
Resan hittills har varit både krokig, lång, besvärlig men också väldigt givande.
Jag har fått sätta mig in i sådant jag aldrig trodde jag skulle intressera mig för.
Men, att starta eget är inte bara att börja jobba och ta in pengar.
Först skulle jag bestämma mig för vilken typ av bolag jag skulle ha, och där föll valet ganska snart på aktiebolag. Mest för att jag ska slippa stå som personligt ansvarig för företagets skulder om det någon gång i framtiden hamnar på obestånd.
Men, jag upptäckte när jag försökte lära mig allt om att starta bolag, att det finns olika alternativ att välja på.
Jag måste erkänna att det var väldigt lockande att ta den enkla vägen, och köpa ett lagerbolag istället för att gå igenom hela proceduren med att starta bolag från grunden. Men, när jag kollade närmare fanns det nog inte så mycket att tjäna på det. Visserligen går det snabbare att komma igång med verksamheten eftersom lagerbolaget redan är registrerat och man får organisationsnummer direkt. Men alla uppgifter man ska lämna när man ansöker hos Bolagsverket om registrering ska också lämnas här. Och naturligtvis kostar det också pengar att köpa det färdiga aktiebolaget, pengar utöver de 50 000 kronor man måste ha i aktiekapital.
De pengarna kunde jag spara in genom att starta bolaget själv.
Det finns säkert många av er därute som gärna skulle betala för att få det hela klart snabbt och enkelt, och tycker att jag är både snål och dum, men det är ju ett individuellt val.
Och idag när allt är klart och jag jobbar för fullt i mitt alldeles egna aktiebolag spelar det inte någon roll hur det startades en gång.
Nu har jag annat att tänka på, och det där med pappersexercis och byråkrati hänger fortfarande med. Så även om man kommer lindrigare undan i starten genom att köpa lagerbolag, måste man ändå lära sig hantera den biten sen.
Man måste helt enkelt sätta sig in i regelverket, så att man gör allt som ska göras.
Som det där med att komma ihåg att anmäla alla ändringar till Bolagsverket, och att upprätta årsredovisning och skicka in den i tid.
Många frågar mig om hur ett aktiebolag beskattas och om det finns andra kostnader som ska betalas.
Ett aktiebolag betalar en bolagsskatt, som kan sägas vara en statlig inkomstskatt. Skatten är 22 % och tas ut på vinsten i verksamheten. Den skattepliktiga vinsten får man fram efter avdrag, och bolaget räknas som ett självständigt skattesubjekt. Det betyder att bolaget ska lämna en egen deklaration och skatta självt.